Oj tam... wyjątek potwierdza regułę... ja mam takiego pięknego ptaka... może nie jest sztuczny, tylko wypchany...ale pięęęękny... jak znajdę aparat to Ci pokażę...
Fionka specjalistka nie tylko od kawy
Temat: Re: Koszalin--karmnik 23/2/2015, 11:10
o...masz...pokazuję swojego ptaka... i teraz powiedz, że Ci się nie podoba...
a takiego (na swoją miarę) sztucznego ptaka ma Figa...
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 26/2/2015, 16:53
Fionka napisał:
pokazuję swojego ptaka... i teraz powiedz, że Ci się nie podoba...
Noo, takie sztuczne są debest
zachodzi słoneczko
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 4/3/2015, 14:14
Śniegu w tym sezonie było niewiele, dzisiaj troszkę nasypało, ale zrobiło się + 4 stopnie i po śniegu
ale rano było biało
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 22/3/2015, 12:55
Szczygieł wpadł na śniadanie
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 26/3/2015, 13:42
kolorowe szczygły w szary dzień
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 29/3/2015, 10:36
Wczoraj słonecznie
Dzisiaj wietrznie, deszczowo, chłodno + 5 stopni, pora na śniadanie
Fionka specjalistka nie tylko od kawy
Temat: Re: Koszalin--karmnik 30/3/2015, 22:32
Jakie piękne szczygiełki!!! u mnie były kilka lat temu, gniazdowały nawet w jednej z thui w ogródku... niestety sowy wyżarły wszystkie młode i szczygiełki się wyniosły...
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 31/3/2015, 09:17
Ooo!!! Fionka "przyleciała" do karmnika
Wielka szkoda, że paskudna sowa wyżarła szczygiełki, ale takie jest prawo natury. Podglądam sowy, czesto zdarza się, że papu to jakiś ptaszek Mam nadzieję, że sowa nie pojawi się w moim ogrodzie, do lasu jest około 200 metrów. Dzisiaj pojawił sie dzięcioł
marny screen, bo to było mgnienie oka ale może pojawi się na dłużej, wyłożyłam świeży smalec
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 2/4/2015, 10:29
pada śnieg zając już sanki wyciągnął, będą fajne święta zamiast pisanek kolorowe szczygiełki
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 10/4/2015, 09:21
wikipedia napisał:
Obie płci są podobnej wielkości. Najbardziej charakterystyczną cechą jest karminowoczerwona "twarz" (maska), kontrastująca z czarnym wierzchem głowy i pręgą za uszami (zausznicami) oraz z białymi policzkami. Upierzenie na grzbiecie kasztanowobrązowe, boki głowy (policzki), podgardle, pierś biała z niewyraźną brązową przepaską, brzuch i kuper białe. Rozwidlony ogon czarny, skrzydła również czarne z szeroką żółtą pręgą. Szczygły mają żółtobiałe dzioby, ciemniejsze na końcach. Tęczówki oczu, podobnie jak nogi, są brązowe. Młode ptaki brązowoszare z ciemniejszymi, nieregularnymi podłużnymi prążkami, jedynie skrzydła podobnie jak u dorosłych czarne z żółtym pasem. Nie występuje też u nich charakterystyczny rysunek na głowie, choć widać już kombinację żółto-czarno-białej barwy na skrzydłach. Pod względem rozmiaru jest mniejszy od wróbla i ma rozwidlony ogon. Różnica między płciami w ubarwieniu jest trudna do zauważenia w terenie. U samca czerwona maska nad okiem dotyka i czasami przekracza oko, pod skrzydłem czarne ubarwienie. U samicy maska kończy się w połowie głowy i jest koloru ciemnopomarańczowego, głowa jest bardziej okrągła niż u samca, a pod skrzydłem kolor jest brunatny do szaro-zielonego. Pewne określenie płci zapewnia jednak dopiero obserwacja ptaka trzymanego w ręku. W czasie lotu szczygły od innych gatunków ptaków łatwo odróżnić po ubarwieniu skrzydeł, głowy i ogona. Ze względu na ubarwienie, ruchliwość i śpiew szczygły chętnie hodowano w klatkach, ale obecnie w większości krajów są pod ochroną. http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczygie%C5%82
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 12/4/2015, 11:35
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 18/4/2015, 12:09
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 24/4/2015, 09:54
Jakaś zimna ta wiosna ale ptakom to nie przeszkadza
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 10/5/2015, 09:41
kwitnie magnolia
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 22/5/2015, 10:19
rozczulająca scenka
pojawił sie trznadel, może zostanie na dłużej
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 10/6/2015, 19:35
Nowe "ptaszki" w ogrodzie
resu Gość
Temat: Re: Koszalin--karmnik 15/10/2015, 18:57
witam. Czy mozna poznać parametry tej kamery? planuje również uruchomić podgląd online na karmnik .
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 22/10/2015, 16:33
resu napisał:
witam. Czy mozna poznać parametry tej kamery? planuje również uruchomić podgląd online na karmnik .