Trzema szybami mnie przekonałaś, moje jest cykane przez dwie... drugie całkiem do niczego...
Fionka
fotki raz wyjdą lepsze raz gorsze, ale przecież nie robimy konkursu na super foto.
Dzięciołowi trafił się "wypasiony" robal.
u nas problem z kupnem takiej ładnej sloniny, jak powiesiłam słoninopodobny kawałek to sikorki nie były zainteresowane, ale sroki i mewy szybko go załatwiły, tłukąc się zawzięcie
Fionka napisał:
a to ostatnie podoba mi się, bo sikor na dole wygląda jakby w czapeczce był...
Sikor w 'czapeczce' jest debest, sprawdziłaś że to sikor jest, a może sikoreczka
25, 26 stycznia liczenie ptaków w karmnikach - akcji "patronuje" dzwoniec
klik tutaj: ankieta-zimowe ptakoliczenie 2014
O dzwońcu - Adam Wajrak, Gazeta Wyborcza
Mam w karmniku więcej dzwońców niż sikorek, ale jakieś niezbyt mądre, bo tylko one wpadają na szybę - robię za ambulans, wczoraj dwa przywaliły zdrowo.
Jeden ocknął się po 1/2 godzinie, zostawił "prezent" i odleciał,
drugi po godzinie. Słońce świeci, w szybie odbija się ogród i pewnie to jest przyczyna, ale dlaczego inne nie walą w szyby? Otworzyłam roletę do połowy okna, może to coś pomoże, bo firanka nie pomaga.
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 7/2/2014, 09:36
Na dworzu wiosennie, ptaków w karmniku mnóstwo.
Zrzut obrazu z zamontowanej kamery.
Pewnie niedługo kamera będzie w necie dostępna dla każdego - zbieram resztki szarych komórek aby ją ustawić na stronie.
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 9/2/2014, 10:08
Jeszcze trochę cierpliwości, jestem zielona w temacie przekazu na żywo, but don't give up inni nadają więc można na pocieszenie dzisiejsze screeny z karmnika
kosy z rzadka wpadają na "piętro", wolą dreptać po ziemi
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 14/2/2014, 11:58
Można wstawić kamerę bezpośrednio z mojego komputera, który byłby serwerem, ale jest za słaby, pozostaje umieszczenie przekazu na jakimś wydajnym serwerze przekazujacym obraz z kamery do wielu odbiorców, jak np. kury
u nas południe, a tam wczesny poranek /-6 godzin/ kaczki kwaczą, koguty pieją :)
KLIK TUTAJ na słabszym łączu trzeba poczekać na załadowanie. :)
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 5/3/2014, 09:31
ptasie śniadanie
retransmisja obrazu z kamery jeszcze niedostępna, ale kiedyś w końcu się uda "specjaliści" nad tym pracują
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 6/3/2014, 09:37
Fionka napisał:
Trzymam kciuki za "specjalistów"...
Od "specjalistów" to się nasłuchałam, że to jest piece of cake a ja mało kumata jezdem. Bo, facet potęgą jest i basta! baba tylko do garów i ciasta! Pewien informatyk z firmy komputerowej też "poległ" i jeszcze próbował mi kit wciskać.
"Specjalisty" działają w chwilach wolnych od innych obowiązków /czyt.praca, kółka, wino, kobiety, leżenie/ a ja sobie, w wolnych chwilach od innych pasjonujących zajęć /czyt.. czyszczenie ogrodu z suchych badyli, gotowanie, itp. wielce umysł rozwijające czynności / maile piszę do admina portalu hostującego przekazy z kamer, czytam komunikaty w programie streamingowym:
Cytat :
Your stream or recording was limited by performance or affected by network issues. This following sections will help you understand what and how to change to ensure your stream is uninterrupted and set to the best possible quality. This page will be updated regularly – please check back soon.
"Twoje strumieniowe nagranie zostało ograniczone przez problemy z siecią. Następujące sekcje pomogą Ci zrozumieć, co i jak zmienić, aby zapewnić twojemu przekazowi nieprzerwane działanie możliwie najlepszej jakości. Ta strona będzie regularnie aktualizowana - proszę spróbować później."
i coraz głupsza jestem i doszłam do wniosku, że jeden ze "specjalistów" coś tam pokićkał przy konfiguracji routera, no ale ja jestem od garów, a nie od routerów.
Fionka napisał:
Sikory bardzo dostojnie się prezentują, zresztą wypasione takie... powiedz mi, czy ten widoczny na zdjęciach kijek także służy do dokarmiania, czy to na drapieżniki?? żartuję oczywiście, ale intryguje mnie, wieszasz na nim słoninki na przykład?? poza karmnikiem..?
Ten kijek to jest dodatkowe lądowisko, bezkolizyjny pas startowy prowadzący do głównej płyty lotniska, jak będzie przekaz na żywo to sama zobaczysz. Słonina była wieszana pod dachem, ale sikorki nie były zainteresowane; za to sroki, mewy i jeden krogulec tłukly się o najmniejszy kawałek, i płoszyły całą resztę, więc dostają mięsne resztki w innej części ogródka.
Fionka napisał:
dzięcioła szukałam i znalazłam, już mi dwa razy zginął, więc niech tu siedzi...
Twój dzięcioł jest very słit, mój nie przylatuje odkąd śnieg stopniał, pewnie wróci zimą. A może założyć oddzielne forum dla twoich ptaszków?
Fionka specjalistka nie tylko od kawy
Temat: Re: Koszalin--karmnik 6/3/2014, 11:20
E...nie...pomieszczą się tutaj wszystkie myślę, zresztą moich dużo nie będzie, sporadycznie fotografuję ptaki, jak mam okazję i akurat aparat pod ręką... Mam fotki gdzieś poutykane ptasząt...jak znajdę przy okazji szukania pewnie czegoś innego to zgromadzę i wrzucę...
takie coś zabawnego mi się przypomniało... jechaliśmy kiedyś samochodem, ja prowadziłam, Luxus oglądał umykającą przyrodę i nagle mówi, że na polu siedzi ten no...no ten... wiesz...SĘP ! nie mogłam patrzeć wcześniej bo akurat jakiś manewr czyniłam kierowniczy, ale na tego sępa zareagowałam...później śmiechem, bo zwyczajnie Mężowi chodziło o jastrzębia tylko słowo umknęło...
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 13/3/2014, 15:04
Dzisiejsze ptasie śniadanie
to samo PPS http://www.authorstream.com/Presentation/aSGuest123493-2097458-ptaszki/
O! i niełuskany jedzą...widać jestem nadgorliwa...
zaraz tam ładniejsze...bardziej kolorowe niektóre... fakt... ale i u nas są kolorowe ptaszki przecież, gile mają pomarańczowe brzuszki, dzięcioły czerwone piórka, sójki niebieskie, nawet sroki mają granatowo-błyszczęce "wstawki"...
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 25/3/2014, 16:02
Fionka napisał:
O! i niełuskany jedzą...widać jestem nadgorliwa...
zaraz tam ładniejsze...bardziej kolorowe niektóre... fakt... ale i u nas są kolorowe ptaszki przecież, gile mają pomarańczowe brzuszki, dzięcioły czerwone piórka, sójki niebieskie, nawet sroki mają granatowo-błyszczęce "wstawki"...
niełuskany, bo jak mi napisała właścicielka karmnika łuskany za drogi, a ona ma dzieci na studiach, więc "najpierw dzieci, potem ptaki" chociaż jest co sprzątać niełuskany 20 /10 kg funtów kosztuje 16 $, ja płacę za łuskany 4 zł za 1kg
z tą ładnością se żartowałam, nasze są naj, naj właśnie dzisiaj zima do mnie wróciła, czas na ptaszki, robie screeny i pare fotek kliknęłam
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 23/4/2014, 14:36
leniwe ptaszki, którym nie chce się owadów łapać
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 23/4/2014, 18:45
pani grzywaczowa
pan grzywacz z kolegami
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 25/4/2014, 12:13
kamera działa, ale jeszcze nie jest dostępna dla wszystkich
Fionka specjalistka nie tylko od kawy
Temat: Re: Koszalin--karmnik 29/4/2014, 12:32
Piękne dzwońce...u mnie takich nie ma...
Admin admin
Temat: Re: Koszalin--karmnik 29/4/2014, 12:42
Fionka napisał:
Piękne dzwońce...
może i piękne, ale najgłupsze ze wszystkich gości ptasiej stołówki. Kitka upolowała chyba z 8 sztuk!!! i tylko dzwońce, bo inne jakoś są bardziej sprytne więc stąd pomysł na piesa, którego "obowiązkiem" będzie pilnowanie ptasiej populacji jużaki takie misie podobają, ale trochę duże