|
| W moim ogródku :) | |
| | |
Autor | Wiadomość |
---|
Gość Gość
| Temat: Zima, brrr! Ale już niedługo będzie wiosna! :) 20/1/2010, 11:49 | |
| |
| | | bogatka1 pirat
| | | | Gość Gość
| Temat: W moim ogródku :) 21/3/2010, 09:55 | |
| |
| | | Admin admin
| Temat: Re: W moim ogródku :) 25/4/2010, 14:36 | |
| | |
| | | Fionka specjalistka nie tylko od kawy
| Temat: Re: W moim ogródku :) 3/11/2010, 20:06 | |
| Na pierwszych fotkach piękny skalniak, w ogóle kamienny ogród...pomysłowy. A później festiwal kwiatowy...piękne. Powiedzcie co teraz robicie w ogródkach. Ja posadziłam już ostatnie cebule: krokusy, hiacynty i anemony... Dzis podczas zakupów skusiłam się jeszcze na małe iryski, pierwszy raz kupiłam takie cebulki, ciekawe czy coś z nich wyrośnie i czy nie za późno na wsadzenie? Anemonki to są prawdziwe dziwadła, jak wyschną nie widać, którą stroną w dół, a którą w górę, moczyłam je w wodzie całą dobę i mądrzejsza nie jestem. Mam nadzieję, że one będą i trafią kiełkami na powierzchnię ziemi wiosną... Begonia smacznie śpi sobie już wykopana i osuszona w piwnicy, z surfinii nie udało mi się uzyskać w tym roku żadnych nasion...samce znaczy? Nic to i tak kupię sadzonki... Pełniki czy jaskry...widziałam też cebulki, uwielbiam te kwiaty, ale zawsze kupuję sadzonki, nie mam zaufania do cebulek, kiedy to sie sadzi?, też jesienią?? Chaos w mojej głowie...zupełny zielony chaos... inna sprawa, że współgra z moim charrrrakterem... | |
| | | bogatka1 pirat
| Temat: Re: W moim ogródku :) 8/11/2010, 11:21 | |
| "zupełny zielony chaos... inna sprawa, że współgra z moim charrrrakterem..." - Fionko i Adminko, gratulacje za taki ogródkowo - kwiatowy zapał. Sama dawno ogródka nie mam, a kwiaty doniczkowe też się liczą? Ostatnio udało mi się utrzymać taką różę miniaturkę, kupioną w Tesco: | |
| | | Admin admin
| Temat: Re: W moim ogródku :) 8/11/2010, 12:02 | |
| - Fionka napisał:
kamienny ogród...pomysłowy.
Fionko To wszystko z konieczności... bo w "górach" mieszkam 5m różnicy wysokości terenu - Cytat :
Powiedzcie co teraz robicie w ogródkach.
FionkoTeraz to się wgapiam w mokre liście i ... bogatki ... w karmniku - bogatka1 napisał:
Sama dawno ogródka nie mam, a kwiaty doniczkowe też się liczą?
BogatkoKwiaty doniczkowe to też ogródek tylko w doniczkach Też wymaga pracy. | |
| Temat: Re: W moim ogródku :) 8/11/2010, 14:12 | |
| Różę Bogatki chcę obaczyć... ja dostałam dwie w doniczkach dwa lata temu i jedną wysadziłam do ogródka...nie zmarzła o dziwo, ale licho rośne, a druga zmarniała w domu, za obficie chyba podlewałam... Bo ja to doniczkowy matoł jestem... Miałam też azalię szczepioną, doniczkową...i kiedy latem rosła sobie w doniczce na podwórku to miała się dobrze, a kiedy zabrałam ją do domu jesienią...szkoda gadać... Nie wiem czy mam gdzieś fotki...poszukam, ale zdaje się były na starym kompie...a stary komp...no niby młodszy ode mnie, ale sklerozę ma większą...nie wiem czy mu czegoś złego w dysk nie zrobiłam... Czaiłam się kiedys na mimozę, też parapetową...ale jeszcze się wstrzymam, aż zmądrzeję... Co do konieczności tworzenia skalnego ogrodu kiedy się mieszka w górach...za skromna jesteś Adminko, za skromna...mam znajomą, która też ma sporą różnicę wysokości na swojej działce i nie ma tarasów i poziomów kamiennych, ma skarpę i mór oporowy bo Jej się zwyczajnie "nie chciało", więc skoro Tobie się chciało to się chwali...i jest na czym oko wieszać...i robić swoją drogą też jest co... U mnie jeszcze pustki, przerobione podwórko jeszcze do siebie nie doszło...budowa w trakcie i wszechogarniające zamieszanie. Irysków nie wysadzałam jeszcze, mam czas do połowy grudnia, bo jak wsadzę teraz to wykiełkują, planuję jeszcze te, które mam w gruncie (w zlewozmywaku własciwie) przesadzić do wanny...ale one nie w cebulkach, a w kłączach są i nie wiem czy to mądre jest... | |
| | | bogatka1 pirat
| Temat: Re: W moim ogródku :) 13/11/2010, 14:52 | |
| Tą swoją różę miałam wkleić drugi raz, ale popatrzyłam poniżej w trakcie pisania tego postu i jest, to znaczy chyba, że trzeba dłużej poczekać na wyświetlenie obrazka. Już jej nie mam, bo w najpiękniejszym momencie jej życia podarowałam ją synowej. Ma ogródek, to sobie posadzi, nakryje świerczyną, żeby nie zmarzła. U mnie by chyba zimy nie przetrzymała. Pelargonie co prawda kwitną na wschodnim oknie całą zimę, a nawet orchidea wypuściła pęd kwiatowy, już ma trzecie kolanko Fionko i Adminko, pięknie i z humorem piszecie, przyjemnie czytać. | |
| Temat: Re: W moim ogródku :) 16/8/2012, 11:41 | |
| Wstrętne świniowate szczuropodobne krety i nornice zeżarły mi koronę cesarską, dalie i połowę liliowatych. Już nie wspominam o marchewce, pietruszce i innych warzywach. Dobrze, że naszej kotce smakują, wczoraj zeżarła jednego, na zdrowie. Z zemsty zrobiłam mu fotkę, ale aparat został na rancho, następnym razem wkleję. Co zrobić z tymi potwornymi zwierzętami? jakiś dobry (sprawdzony) sposób potrzebny na gwałt. | |
| | | bogatka1 pirat
| Temat: Re: W moim ogródku :) 16/8/2012, 12:57 | |
| Dawno nie byłam tutaj, bo mój avast krzyczał, ze strona ma wirusa, a tu dalie tak pięknie witają. Te gryzonie też chcą żyć... Jak zjadły, to teraz pójdą sobie gdzie indziej Wyjściem byłoby sadzenie w wielkich donicach, a w okryciu donicy tylko dziura na pędy kwiatów? Nie wiem, co doradzić, bo te gryzonie też pożyteczne, zjadają larwy i gąsienice. I też chcą żyć, jak wszystko, co żyje. Mojemu doniczkowemu grudnikowi przyplątały się skądś tarczniki, może dlatego, że stoi na balkonie. Taka zaraza, to jest dopiero okropieństwo, bo nie wiem, jak je zachęcić do wyprowadzki. Pelargonia moja bujnie kwitnie po nawożeniu: | |
| Temat: Re: W moim ogródku :) 16/8/2012, 13:43 | |
| Zjadły i pójdą?? hehe...ja już w bajki nie wierzę... nie pójdą, jedyna nadzieja w kocie... Ja im żyć nie zabraniam, ale niech sobie leśnych, łąkowych kwiatów cebule gryzą, mało to nieużytków wszędzie?? muszą moje?? W doniczki to można pojedyncze kwiaty, ale całych grządek nie dam rady, cebule zasadzone w koszyczkach zeżarte... a te ślimaki ... też żarłoczne, nawet się na skwarki nie nadają, bo trujace... ta pelargonia ma ładny kolorek, zastanawiałam się nad takimi do moich wanienek na podwórku bo w tym roku nie udało mi się ich obsadzić, właśnie przerabiam skalniak, cebule ubiegłoroczne ktoś (niby wiem kto) owinął szmatą i nie wiem czy nie zbutwiały...zobaczymy, pierwsze będę sadzić za 2 tygodnie. hm...pelargonia... no,no... clematiski obrodziły właśnie ostatni zaczyna zakwitać, jaśniejszy niż ten u góry, ale też ładniutki... | |
| | | bogatka1 pirat
| Temat: Re: W moim ogródku :) 16/8/2012, 14:24 | |
| Piękny ten clemantis. W Kotlinie Kłodzkiej widziałam clemantisy o barwie fioletowej. Pięknie prezentowała się na takiej bramce ażurowej, to było wejście do ogrodu, chyba taka bramka nazywa się pergola? | |
| | | Admin admin
| Temat: Re: W moim ogródku :) 18/8/2012, 10:33 | |
| - bogatka1 napisał:
- Dawno nie byłam tutaj, bo mój avast krzyczał, ze strona ma wirusa,
Bogatkostrona od zawsze jest czysta jak łza. widocznie masz jakieś kompletnie nieprawdziwe informacje Mam antywirusa za kasę, bo te darmowe nie uaktualniają codziennie bazy wirusów | |
| | | Admin admin
| Temat: Re: W moim ogródku :) 18/8/2012, 10:34 | |
| - Fionka napisał:
- Wstrętne świniowate szczuropodobne krety i nornice zeżarły mi koronę cesarską, dalie i połowę liliowatych. Już nie wspominam o marchewce, pietruszce i innych warzywach.
Dobrze, że naszej kotce smakują, wczoraj zeżarła jednego, na zdrowie. Z zemsty zrobiłam mu fotkę, ale aparat został na rancho, następnym razem wkleję. Co zrobić z tymi potwornymi zwierzętami? jakiś dobry (sprawdzony) sposób potrzebny na gwałt. Może tak stado kotów? Serio, serdecznie współczuję, człek łapy po łokcie urabia, a takie paskudy przychodzą na gotowe - Fionka napisał:
clematiski obrodziły
właśnie ostatni zaczyna zakwitać, jaśniejszy niż ten u góry, ale też ładniutki... Zazdroszczę, cudne jakoś przy obsadzaniu "hektarów" zapomniałam o clematisach, ale na wiosnę posadzę. | |
| | | bogatka1 pirat
| Temat: Re: W moim ogródku :) 18/8/2012, 10:59 | |
| Adminko, OK. Fionko, w tym clemantisie, w prawym górnym rogu jest taki jakby pluskwiak, taki podobny, zielony był dzisiaj koło moich kwiatków balkonowych. One chyba na jesień brązowieją? | |
| Temat: Re: W moim ogródku :) 24/8/2012, 11:24 | |
| są zielone, czarne i brązowe, przynajmniej takie widywałam, nie wiem czy kolor zależy od pory roku... tamta fotka robiona była 10 czerwca... ta tydzień temu, ale to ten spóźnialski maruder... Rosną sobie właśnie na pergolach drewnianych, metalowych, siatkach, albo pną się po rozpiętych linkach ... takie alpinistyczne zielsko... Co do avasta...mój się ciągle drze, nawet jak wpinam w gardziel kompa swój własny aparat, własne pędraki czy telefon...przy otwieraniu tej strony też dawał znaki, że wykryto zagrożenie, ale kazałam ignorować i przeszło mu samo. Nowa wersja avasta, nawet ta darmowa ma codzienną aktualizację bazy wirusów. - Admin napisał:
- Może tak stado kotów?
rany... do mojej kotki przyłazi stado kocurów, ale do polowania niezdatne... jabłkami w nie rzucam, co uważają zdaje się za dobrą zabawę, bo jeszcze ani razu nie trafiłam... | |
| | | Admin admin
| | | | Fionka specjalistka nie tylko od kawy
| Temat: Re: W moim ogródku :) 4/9/2012, 11:41 | |
| Zacny plon...ale to wszystko dlatego, że nie masz takich szkodników jak ja... ten dla porównania z piąstką dziecka ... wyżarty taki na moich marchewkach i pietruszkach... a ten poniżej to olbrzym ... metr dziewięćdziesiąt prawie... | |
| | | Baba była i się zmyła :)
| Temat: Re: W moim ogródku :) 8/9/2012, 02:44 | |
| My tez mieli krety w ogrodku , ale wszystkie byli albinosy - biale jak kreda. A krety som pod ochrona i nie radzilabym rozmawiac o niszczeniu ich w sklepach , bo sie moze jakis gorliwiec sprzedawca znalezc i zaczac pouczanie | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: W moim ogródku :) | |
| |
| | | | W moim ogródku :) | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| Witaj na humor-ole :))) |
Witaj na Wyspach Szczęśliwych. Może odnajdziesz bratnią duszę. :)
|
Forum - aktywne tematy, KLIK i jesteś w temacie | » Makaron w sosie pieczarkowym Mniam by JanaPacze 9/4/2023, 21:59
» Skąd wzięło się chrześcijaństwo największy przekręt w historii świata by askier 10/11/2022, 21:52
» Koszalin--karmnik by askier 9/10/2022, 12:48
» Melodia dnia by Gość 19/8/2022, 13:06
» Witam by Gość 21/7/2022, 14:44
» Dla kobiet zamiast mszy, słowo na niedzielę by askier 9/7/2022, 19:25
» TeapotPilot - Księga Sakralnych Absurdów by askier 29/6/2022, 09:16
» Kosmiczne opowieści by askier 8/6/2022, 14:29
» Witanko by Gość 1/6/2022, 14:42
» wiek XVI - XXI by askier 23/5/2022, 12:09
|
Listopad 2024 | Pon | Wto | Sro | Czw | Pią | Sob | Nie |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
przydatne adresy | klik
strefa czasowa
|
|
informacje
|
|
|
|
|
|