Wyczyść buty dziś wieczorem By Mikołaj z wielkim worem Mógł w nie jutro prezent włożyć I radości Ci przysporzyć Co to będzie tego nie wiem Ale znajdziesz tam bądź pewien Coś słodkiego świątecznego Coś małego coś dużego Bo nie ważna przecież cena Ważne że ktoś to docenia Każdy prezent przecież cieszy I nie tylko małe dzieci.
Ostatnio zmieniony przez Admin dnia 25/9/2021, 16:32, w całości zmieniany 2 razy
Admin admin
Temat: Wigilia 18/12/2010, 21:32
Wigilia Bożego Narodzenia (wieczerza wigilijna, wieczór wigilijny, niekiedy także gwiazdka) (z łac. vigilia - czuwanie, straż) - w tradycji chrześcijańskiej dzień poprzedzający święto Bożego Narodzenia, kończący okres adwentu. Korzenie tego święta sięgają prawdopodobnie obchodów Saturnaliów w starożytnym Rzymie, gdzie chrześcijaństwo się rozwijało, lub nawet świętowania przesilenia zimowego w epoce kamiennej. Pewne analogie występują także z żydowskim świętem Chanuka oraz perskim świętem Szab-e Jalda.
Boże Narodzenie, Uroczystość Narodzenia Pańskiego W tradycji chrześcijańskiej święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Jest to liturgiczne święto stałe, przypadające na 25 grudnia (wg kalendarza gregoriańskiego). Boże Narodzenie poprzedzone jest okresem trzytygodniowego oczekiwania (dokładnie czterech niedziel), zwanego adwentem. W Kościołach, które nadal celebrują liturgię według kalendarza juliańskiego (tzw. Kościoły wschodnie, głównie Cerkiew Greckokatolicka i Kościół prawosławny), Boże Narodzenie przypada na 25 grudnia kalendarza juliańskiego, tzn. obecnie 7 stycznia kalendarza gregoriańskiego.
W zwyczajach wigilijnych obecnych jest wiele elementów zaczerpniętych z pogańskiej obrzędowości, które w formie szczątkowej, nie zawsze uświadomionej, zachowały się do dnia dzisiejszego. Obecnie w kolacji wigilijnej związki z tymi wierzeniami zachowały się przede wszystkim w potrawach przyrządzanych głównie z ziaren zbóż, maku, miodu, grzybów, a więc typowych dla styp pogrzebowych, oraz w trzymaniu pustego miejsca przy stole dla nieznanego gościa.
W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.
ja kcem kota BUrmskiego , takiego kawowego z bronzowym oyszczkiem jak zem kiedys miala co mi ludzie zabili , abo takiego ciemnobronzowego wiency kotow do kochania, bo na dziecka to zem jusz za stara
Choinka ubrana, podziwiajcie … ale nie choinkę, tylko mnie! w oknie jestem, a kuku
a kiedy zaświeci pierwsza gwiazdka do stołu zapraszam
będą życzenia z opłatkiem
zupa grzybowa z makaronem
pierogi z kapustą i grzybami
karp, pstrąg smażony
kluski z bakaliami
groch z kapustą
kompot z suszu
wór prezentów
miejsce dla Kevina; niech nigdy nie zostaje sam w domu w świąteczny czas
W rodzinnym domu na choince wisiały papierowe łańcuchy, pierniki, jabłuszka, cukierki. Pod obrusem było pachnące sianko, ale najważniejsze były prezenty
Życzę Zdrowia i dostatku! Szóstki w Totka, a także ogromnego spadku! Siedmiomilowych butów i czapki niewidki, Spełniającej życzenia małej złotej rybki Kury ze złotym jajem, Lampy Aladyna, Sezamu Ali Baby i szczodrego dżina, Niebieskich koralików, zwierciadeł magicznych, Dywanów latających i talentów licznych. Samych miłych perspektyw, uwag błyskotliwych, Wielu ludzi przyjaznych, niewielu nieżyczliwych. Masy sukcesów małych, wielkich, gigantycznych, Poklasku i uznania i awansów licznych. Mieszkania w Nowym Jorku, willi w Kopenhadze, Przytulnej garsoniery gdzieś tam w Czeskiej Pradze, Rezydencji we Włoszech, w Alpach małej chatki, A w południowych Indiach plantacji herbatki. Super rancho w Meksyku, pałacu w Pekinie I innego schronienia w wybranej krainie. Rejsu dookoła świata, gdzieś w nieznane wypraw, Ekscytujących doznań, smaku nowych przypraw. Może nagrody Nobla w jakiejś kategorii, I życia w stanie choćby lekkiej euforii. Do tego wiele zdrowia, kondycji, miłości, Dużo radości z życia i wiecznej młodości!
Humoru nieustającego, bo
nawet w krytycznej sytuacji
dla smutasów cudowne drzewko
teraz pora wziąć się do roboty
Ostatnio zmieniony przez Admin dnia 25/9/2021, 16:37, w całości zmieniany 1 raz
a niechze Cie uscikam Adminko jaki to mie prezent zrobila a dzienkujem .....aze mie siem leska w oku zakrencila
moje kocie kuchane toz to jes przecie... moj Eryk burmanski jak jesce byl kociackiem malutkim
sypial tak zakrecony z Maksem razem , z tym burym kotem Maka to mom jece , te rybe to mu w koncu dalam bo Fionka ni miala casu na wigbilje umazyc lo calego foruma, a ja od wcora Walka sukam , pewnie w niegu dzie spi upityu albo ponieslo go do Lorcyka , no to tez se popijom
zysckiego najlepego lo dobrych ludzi s tego foruma
Ja przez swój prezent nie mam czasu na wirtualne spacery. :1403: Przedzieram się przez "Millenium", zawędrowałam do krainy Baby. Czytadło niezłe. Tłumaczenie troszkę jakieś takie czasem nieporadne, no, ale w tłoku ujdzie.
Koniec świąt bezbożnego najedzenia, znów normalnie jest. I bardzo dobrze.
Temat wyrzucam na strych, przyda się za rok. Trochę go się z kurzu otrzepie i będzie OK.
Prezenty dostałam, czemu nie?? Baterię nową, zapasową do sonika, prosiłam się ze dwa lata...nareszcie mam i żadna już plenerowa impreza mi nie straszna...prądu wystarczy. Słuchawki do bleblania...ciekawa rzecz, poprzednie z odłamamymi nausznikami (takie mini) ze 2 miesiące leżały nie sklejone, jak się pojawiły nowe to tamte się zaraz skleiły... Teraz się zastanawiam czy w ogóle otwierać te nowe?? czy poczekać, aż te sie definitywnie skończą?? Same dylematy... Osobiste prezenty też były, ale nie do chwalenia się...
Choinka stoi jeszcze, jak już jej załozyli te wszystkie świecidełka to nie dadzą rozebrać za szybko...zresztą ja też lubię, niech stoi.
Nic specjalnego, cieszący się dużą poczytnością w Europie "kryminałek", autor Stieg Larsson, czytadło - 3 tomy po 600 stron
Admin admin
Temat: Boże Narodzenie 9/12/2011, 08:38
W tradycji chrześcijańskiej święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Jest to liturgiczne święto stałe, przypadające na 25 grudnia (wg kalendarza gregoriańskiego). Boże Narodzenie poprzedzone jest okresem trzytygodniowego oczekiwania (dokładnie czterech niedziel), zwanego adwentem.