|
| BIŻUTERIADA | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Fionka specjalistka nie tylko od kawy
| Temat: BIŻUTERIADA 5/3/2014, 14:48 | |
| To słowo zawiera według mnie wszystko to co nosimy na sobie, a nie jest odzieżą czy butami. Szałem tworzenia własnej biżuterii zaraziła mnie koleżanka, która na urodziny kilka lat temu podarowała mi własnoręcznie zrobiony komplet biżuterii z korzeniem koralowca... i się zaczęło... mój warsztat nie jest imponujący, ale wystarcza...z pomieszczenia gospodarczego na rancho, które było przeznaczone na pralnię, suszarnię, prasowalnię i szwalnię wygospodarowałam sobie kawałek miejsca z dobrym oświetleniem i tam pozwalam wyobraźni pogalopować... no...na tym zdjęciu oświetlenia dziennego nie widać, bo to wieczorem... oczywiście po pewnym czasie przestałam ogarniać to wszystko, bo style, ilość i materiały zmieniają się w zależności od pomysłów i zapotrzebowania... już za tym wszystkim nie nadążam... | |
| | | Fionka specjalistka nie tylko od kawy
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 11/3/2014, 00:06 | |
| Właśnie w ostatni weekend okazało się, że przydała by się dodatkowa szafka, żeby pudła z akcesoriami nie musiały być przegrzebywane co chwilę... zamiast bransoletek pomagałam tworzyć mebel... zanim cały dalszy ciąg opowieści z krainy Biżuteriady popełnię, wkleję fotkę bransoletki i kompletu zresztą też, nad którym myślałam od dawna w komplecie, na który miałam zupełnie inny pomysł, teraz widzę, że muszę dorobić wisior do tej powyższej bransolety i bransoletę do poniższego wisiora... ten kamień to malutka septaria syderytowa z widocznym kalcytem w środku, barytem i pirytem (błyszczy złotem) rzemień do tego, miały być węzełki, ale poszłam w eksperymenty i dałam kule... Została przywleczona wśród dziesiątek innych w których nie było nic, albo było prawie tyle co nic... ta była wyjątkowa... została pocięta na plasterki wypolerowana i nawiercona...nie pozwoliłam jej wygładzić brzegów... nawet Luxus był ciekawy co z tego zrobię... no i zrobiłam to właśnie... wg mnie na tym kamieniu widać dziewczynę tańczącą w białej bluzce, z warkoczem...w złotej aureolce, chociaż się nie upieram... ciekawe czy też to widzicie..? | |
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 12/3/2014, 23:54 | |
| Ciąg dalszy kamieni naturalnych ... muszla morska - kulki 12mm przekładane drobnymi kuleczkami szklanymi... kolczyki i wisiorek do łańcuszka lub rzemienia (wiązki drobnych rzemyków?) jeszcze nad tym myślę... | |
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 19/3/2014, 12:33 | |
| Kamienie naturalne to także kryształy kwarcu, te zabarwione na fioletowo to ametysty, kolor zawdzięczają zawartym w nich tlenkom żelaza i promieniowaniu radioaktywnemu. Wikipedia pisze o nich tak: - Ametyst – minerał, przezroczysta odmiana kwarcu mlecznego o fioletowej barwie. Jego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza "trzeźwy", gdyż według greckich wierzeń, picie wina z czar ametystowych zabezpieczało pijącego przed upiciem się napisał:
kamień harmonii i relaksu uwielbiam ametysty... | |
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 8/4/2014, 21:43 | |
| | |
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 15/4/2014, 00:46 | |
| A zaczęło się niewinnie, od sznurkowych bransoletek...dla zaprzyjaźnionej firmy ... sznurkowe robię nadal, ale bardziej skomplikowane... bransoletki shamballa... z kolcami | |
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 3/10/2014, 00:46 | |
| O...dawno tutaj nie zaglądałam... ostatnio nastała moda na bransoletki z ... resztek?? oczywiście resztki to nie jest dobre słowo...ale taka zbieraninka ozdób... | |
| | | | Fionka specjalistka nie tylko od kawy
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 5/5/2015, 18:41 | |
| Forma podobna, materiały naturalne... tutaj wyłącznie jadeit... kamień, który ostatnio stał się bardzo modny i stąd wariacje kolorystyczne producentów kulek... | |
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 3/12/2015, 22:51 | |
| Dawno nic tu nie wrzucałam, a podziało się i mogę się pochwalić, założyłam sklep internetowy gdzie są nie tylko bransoletki, ale i rozmaite wyroby z kamieni ... i też ... nie tylko. Biżuteriada pozostanie chwilowym archiwum, a od teraz zapraszam na stronę GEO-PALStrona, jak wszystkie początkujące twory jest w ciągłej rozbudowie i podlega zmianom, ale już wkrótce, mam nadzieję, osiągnie kształt ostateczny.W wakacje robiłam na urodziny dla kuzynki wisior z krzemienia pasiastego...teraz kupiłam próbki kulek na bransoletki, ale te okazały się za małe (8 mm) żeby zrobić jej komplet...poszukam większych... Krzemień pasiasty - nazywany polskim diamentem spod Sandomierza na stronie http://www.kamienie.czarymary.pl/Krzemien_Pasiasty.html piszą o nim tak: "Krzemień pasiasty nazywany "kamieniem optymizmu". Dodaje energii wzmacnia witalność, usuwa zmęczenie, chroni przed negatywnymi wpływami, wzbudza zaufanie do swoich wyborów, wycisza wewnętrznie nie pozbawiając energii zewnętrznej. Dodaje sil fizycznych, usuwa znużenie, skutki przepracowania, bóle mięśni powstałe na skutek nadmiernego wysiłku fizycznego, oczyszcza organizm z zastarzałych toksyn, poprawia wygląd skóry odmładzając ja. Zalecany jest również w przypadku zaburzeń hormonalnych. Jest bakteriobójczy!!!Działa podobnie jak pestki z grejpfruta!!! Zabija Bakterie!!! Na choroby kobiece, nerki, bóle głowy, mięśnie, kości, przy łamliwych włosach. Wskazany dla osób bujających w obłokach. Kamień ochronny. Występuje tylko w Polsce."
ale nie tylko w Krzemionkach Opatowskich, mamy piękny okaz z Bełchatowa i kilka ciekawych buł (jeszcze nie przeciętych) z okolic Częstochowy.
| |
| | | Admin admin
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 7/12/2015, 11:03 | |
| - Fionka napisał:
- wisior z krzemienia pasiastego...
piękny Gratuluję otwarcia sklepu, oby się dobrze działo! i kasę dawało w różne miejsca wklejam adres sklepu. Ogólnie, to jakoś doba krótka jest, trochę porządków w domu, piesa, wnuczek, czasem komputer. | |
| Temat: Re: BIŻUTERIADA 9/12/2015, 14:58 | |
| A dzięki... też tak mam, z tym, że na komputer najmniej czasu zostaje, chociaż teraz może się zmieni... Skończyliśmy na ten sezon wyjazdy na giełdy, pora odgruzować dom i mieszkanie... dziś sprzątałam kuchnię i piorę firany tu w mieście, od piątku zarządzam porządki na rancho... i żeby było w temacie... jak skończę powieszę sobie regionalną, jurajską podkowę na szczęście... nie na sobie powieszę oczywiście tylko na ścianie wyrób z kategorii : "biżuteria dla domu" | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: BIŻUTERIADA | |
| |
| | | | BIŻUTERIADA | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| Witaj na humor-ole :))) |
Witaj na Wyspach Szczęśliwych. Może odnajdziesz bratnią duszę. :)
|
Forum - aktywne tematy, KLIK i jesteś w temacie | » Makaron w sosie pieczarkowym Mniam by JanaPacze 9/4/2023, 21:59
» Skąd wzięło się chrześcijaństwo największy przekręt w historii świata by askier 10/11/2022, 21:52
» Koszalin--karmnik by askier 9/10/2022, 12:48
» Melodia dnia by Gość 19/8/2022, 13:06
» Witam by Gość 21/7/2022, 14:44
» Dla kobiet zamiast mszy, słowo na niedzielę by askier 9/7/2022, 19:25
» TeapotPilot - Księga Sakralnych Absurdów by askier 29/6/2022, 09:16
» Kosmiczne opowieści by askier 8/6/2022, 14:29
» Witanko by Gość 1/6/2022, 14:42
» wiek XVI - XXI by askier 23/5/2022, 12:09
|
Listopad 2024 | Pon | Wto | Sro | Czw | Pią | Sob | Nie |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
przydatne adresy | klik
strefa czasowa
|
|
informacje
|
|
|
|
|
|