|
| Krupnik, zalewajka | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Gość Gość
| Temat: Krupnik, zalewajka 16/9/2008, 14:08 | |
| DZIS BEDZIE : KRUPNIK
Baaardzo prosto !! A smacnie ! Bieze siem ji otfira lodófkem , wyciongo siem gar ze krupnikiem . Naklado siem do taleza (bo gensty ji zmarznienty jak diabli). No ji do mirofalófki go! Ino ni próbujta z garem , bo pioruny bedom we kuchni , szprawdzilem ras. Po jakich pinciu minutach (takim krenciolkiem siem nastawia ino tsa znac cyfry jarapskie), wyciongamy opcengami tales ze krupnikiem , stawiomy na stole ji zajadamy !!! SMACNEGO ! I DO GARÓF !! |
| | | Fionka specjalistka nie tylko od kawy
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 17/9/2008, 16:31 | |
| Kurcze...mikrofalowiec :szok: No dobrze.. dziś zalewajka na kęskach piwnych ziemniaczki w kosteczkę, wiadomo, kęski piwne na wrzątek i conajmniej 20 minut muszą się gotować, dziś szykowałam na wyjazd Luxusowi, więc było ich tam 6 sztuk. Po 20 minutach wyjmujemy kęski i wrzucamy ziemniaczki, dodajemy suszony kapelusz borowika, 5 dużych ząbków czosnku krojonych w plasterki, ja dodaję kostkę rosołową krorra (wołową) i odrobinę pieprzu. Kęski kroimy w poprzek włókienek na drobne kawałeczki i dorzucamy do gara, ja dziś jeszcze usmażyłam odrobinę boczku z cebulką, wystarczy łyżkę dorzucić i zupa nabiera cudnego aromatu. Kiedy ziemniaczki są miękkie zalewamy całość szklanką żurku, czekamy aż się zagotuje, wyłączamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki śmietany kremówki. Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo kubeczki smakowe stoją na baczność, ale jest to wszystko za gorące, żeby jeść... :uśmiech2: smacznego... | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 17/9/2008, 20:15 | |
| |
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 17/9/2008, 22:00 | |
| A....no nie ma przepisu, że wszyscy muszą wiedzieć wszystko.... :język2: Jak będziecie kiedy Łorcyku w naszych stronach to zapraszam na zalewajkę na kęskach... Na kolację dziś była duszona cebulka z mięskiem mielonym formowanym w małe pulpeciki, projektu i wykonania mojego potworka starszego...dołożył paparyczki i kiszonego ogórka w kostkach i muszę przyznać, że było pyszne... MNIAMMMM.... | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 26/9/2008, 19:50 | |
| Fionko jutro zapraszam do mnie,chętnie popatrze jak gotujesz tę zalewajeczkę na kęskach. :)
A potem ją zjem :love: |
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 26/9/2008, 23:10 | |
| Zalewajeczkę moją już znasz, teraz uraczę Cię kapuśniaczkiem, jak oczywiście znajdziesz w grafiku odrobinkę miejsca na zapomnianą, porzuconą w kącie koleżankę.... :płacz: a gotować wolę u siebie, bo mogę gości przez okienko oglądać nie tracąc ani słowa z konwersacji... Jutro to może pyszna kawa u tych ślicznych kelnerów po drugiej stronie drogi?? przemyśl...nie w sensie miasta tylko zastanowienia... :wino: | |
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 6/10/2008, 14:53 | |
| Zachciało mi się krokietów...zrobię na kolację..a teraz uszka z czerwonym barszczem, wczoraj przywiozłam sobie masę buraków....część pokroję i zamrożę w woreczkach, część zetrę do słoiczków... a część wykorzystałam na barszczyk....mniammmmm.... | |
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 15/9/2014, 21:37 | |
| Jesooooo.nie mam pojęcia po co tu weszłam, bo dziś kapuśniak gotowałam....a jutro...zobaczyłam ten barszczyk czerwony i tak mnie wzięło... wszystkie buraczki na rancho, bo tutaj miałam wyłączoną lodówkę całe lato.... jadę jutro!!! i przywiozę!!! ale te uszka (na fotce) takie wielkie... kupię sobie z Jawo... | |
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 17/10/2014, 10:45 | |
| Kupiłam i zjadłam, żeby nie było, że jestem gołosłowna... Nie mam dziś pomysłu na obiad... i tak mnie korci grzybowa... dawno nie było, a grzyby są...więc tego... | |
| | | Admin admin
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 20/10/2014, 09:23 | |
| - Fionka napisał:
- żeby nie było, że jestem gołosłowna...
tak mnie korci grzybowa... a grzyby są...więc tego... jesteś, jesteś bo, co z grzybową? była? ze świezych, czy z suszonych? a przepis gdzie? | |
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka 20/10/2014, 13:47 | |
| Świeże grzyby toleruję jedynie w duszonce lub smażone... grzybowa zawsze u mnie z grzybów suszonych, wrzucam je na gotującą się wodę w ilościach takich żeby "łyżka stała", po 20 minutach dodaję pieprz, kostkę grzybową knorra i pół wołowej ...bo tak... lubię i uzależniłam się... zrobiłam sobie taką zatrzepkę do grzybowej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka przennej, starte suszone grzyby..też łyżka (ja miażdżę w misce) i przyprawa kucharek, albo vegeta.. zalewam to zimną wodą (pół szklanki) , dobrze mieszam i dolewam do zupy, później tylko śmietana (kremówka) w ilościach jak kto lubi i gotowe... Można jeść z makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym lub tłuczonymi ziemniakami...tak jadałam w dzieciństwie... | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Krupnik, zalewajka | |
| |
| | | | Krupnik, zalewajka | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| Witaj na humor-ole :))) |
Witaj na Wyspach Szczęśliwych. Może odnajdziesz bratnią duszę. :)
|
Forum - aktywne tematy, KLIK i jesteś w temacie | » Makaron w sosie pieczarkowym Mniam by JanaPacze 9/4/2023, 21:59
» Skąd wzięło się chrześcijaństwo największy przekręt w historii świata by askier 10/11/2022, 21:52
» Koszalin--karmnik by askier 9/10/2022, 12:48
» Melodia dnia by Gość 19/8/2022, 13:06
» Witam by Gość 21/7/2022, 14:44
» Dla kobiet zamiast mszy, słowo na niedzielę by askier 9/7/2022, 19:25
» TeapotPilot - Księga Sakralnych Absurdów by askier 29/6/2022, 09:16
» Kosmiczne opowieści by askier 8/6/2022, 14:29
» Witanko by Gość 1/6/2022, 14:42
» wiek XVI - XXI by askier 23/5/2022, 12:09
|
Listopad 2024 | Pon | Wto | Sro | Czw | Pią | Sob | Nie |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
przydatne adresy | klik
strefa czasowa
|
|
informacje
|
|
|
|
|
|