|
| "Poetą się jest, nie bywa" | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
bogatka1 pirat
| Temat: "Poetą się jest, nie bywa" 22/3/2010, 20:11 | |
| Światowy Dzień Poezji przypada na Pierwszy Dzień Wiosny. - Cytat :
- DO MUZY - Leopold Staff
"Mam pewność niezachwianą, wierzę uroczyście, Muzo, com ci nie przestał służyć i hołdować, Że mi się kiedyś, cudna, zjawisz osobiście, Ażeby mi za trudy moje podziękować.
Lub może twa uraza skargę mi wytoczy, Żem nie był ciekaw ciebie, natchnień mych przyczyno, Albowiem nie widziałem cię nigdy na oczy I nie wiem, czy brunetką jesteś, czy blondyną.
Powód jest, ale - przebacz! - nie lubię się smucić. Chociaż bez ciebie, boska, lecz dla ciebie żyję. Więc przybądź i jeżeli chcesz mi co zarzucić, Zarzuć mi ręce na szyję." | |
| | | bogatka1 pirat
| Temat: Re: "Poetą się jest, nie bywa" 21/3/2011, 15:59 | |
| Światowy Dzień Poezji (World Poetry Day) - W ten dzień organizowane są na całym świecie festiwale, konferencje, konkursy poświęcone upowszechnianiu i popoularyzacji poezji. W Polsce imprezom patronuje Stowarzyszenie Pisarzy Polskich. W całej Polsce odbywają się "Noce Poetów" i konkursy "Slam Poetry" mające na celu zaprezentowanie twórczości już uznanych i początkujących poetów. WŁADYSŁAW BRONIEWSKI Nie wiem, co to poezja nie wiem , po co i na co, wiem, że czasami ludzie czytają wiersze i płaczą, a potem czasami piszą, mozolnie i nieudolnie, by od dławiącej ciszy łkające serce uwolnić (…) *** JERZY HARASYMOWICZ Lecz ty wiesz i ja wiem że mogę cię dotknąć tylko wierszem *** WISŁAWA SZYMBORSKA, Niektórzy lubią poezję Poezję - tylko co to takiego poezja Niejedna chwiejna odpowiedź na to pytanie już padła A ja nie wiem i nie wiem i trzymam się tego jak zbawiennej poręczy *** EDWARD STACHURA, Wszystko jest poezją. Wszystko jest poezją, każdy jest poetą. *** JULIAN TUWIM Gdy wiem, Że wiersz Powstanie W klamrę nawiasu zamykam Świat (…) *** William Wordsworth "Poezja bierze początek ze wzruszenia rozpamiętywanego w spokoju." Spotykają się dwaj poeci: - Ty też segregujesz śmieci? | |
| | | | "Poetą się jest, nie bywa" | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| Witaj na humor-ole :))) |
Witaj na Wyspach Szczęśliwych. Może odnajdziesz bratnią duszę. :)
|
Forum - aktywne tematy, KLIK i jesteś w temacie | » Makaron w sosie pieczarkowym Mniam by JanaPacze 9/4/2023, 21:59
» Skąd wzięło się chrześcijaństwo największy przekręt w historii świata by askier 10/11/2022, 21:52
» Koszalin--karmnik by askier 9/10/2022, 12:48
» Melodia dnia by Gość 19/8/2022, 13:06
» Witam by Gość 21/7/2022, 14:44
» Dla kobiet zamiast mszy, słowo na niedzielę by askier 9/7/2022, 19:25
» TeapotPilot - Księga Sakralnych Absurdów by askier 29/6/2022, 09:16
» Kosmiczne opowieści by askier 8/6/2022, 14:29
» Witanko by Gość 1/6/2022, 14:42
» wiek XVI - XXI by askier 23/5/2022, 12:09
|
Listopad 2024 | Pon | Wto | Sro | Czw | Pią | Sob | Nie |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
przydatne adresy | klik
strefa czasowa
|
|
informacje
|
|
|
|
|
|